Tisková zpráva: První ročník ceny pro inspirativní pedagogy jde do finále. Deset…

Pátek, Květen 4, 2018

Cena Global Teacher Prize Czech Republic 2018 zná své finalisty. Do finále postoupili učitelé prvního stupně základních škol i pedagogové působící na gymnáziích.

Praha, 4. května – Do finále ceny GTP se probojovalo 10 kandidátů, kteří získali od hodnotitelů největší bodové hodnocení. Během května navštíví všechny finalisty v místech jejich působiště odborná porota, která ohodnotí jejich práci při hodinách. Vítěz letošního ročníku GTPCR bude vyhlášen 14. června.

Do finále prvního ročníku ceny postoupili pedagogové z prvních stupňů základních škol i z gymnázií, učitelé jak humanitních, tak exaktních předmětů. Celkem poslali hodnotitelé do posledního výběru 6 žen a 4 muže z různých koutů České republiky. Cena letos poputuje k jednomu z těchto 10 kandidátů: Radek Aubrecht z Gymnázia Na Zatlance v Praze, Jiří Homola ze ZŠ C. Boudy Kladno, Petr Němec ze ZŠ a MŠ logopedické v Olomouci, Jarmila Polomská ze ZŠ Hlučín, Kateřina Sládková ze ZŠ Za Nádražím Český Krumlov, Jitka Soukupová z Gymnázia Stříbro, Petra Šubrtová ze ZŠ Petřiny sever v Praze, Alena Vávrová ze ZŠ Karla Čapka v Praze, Jan Voda ze ZŠ s RVJ Magic Hill v Říčanech a Kateřina Vrtišková ze ZŠ v Jílové u Prahy.

O tom, kdo ze 31 semifinalistů postoupí do finále, rozhodovalo 6 hodnotitelů, kteří posuzovali činnost kandidátů na základě 4 kritérií. Největší důraz se kladl na podporu vzdělávacího procesu u jednotlivých žáků a vytváření a šíření inovativních forem výuky. Důležitá byla také mimoškolní aktivita pedagogů a jejich spolupráce s dalšími vzdělávacími institucemi.

Odborná porota navštíví finalisty během května v místech jejich působiště, aby posoudila jejich práci se žáky přímo na hodinách. V porotě GTP CR jsou zastoupeni renomovaní odborníci z akademické, umělecké i soukromé sféry. Ti na základě přihlášek a hodnocení návštěv společně vyberou vítěze letošního ročníku, kteří budou slavnostně vyhlášeni na 14. června.

Hana Matoušů, koordinátorka pro GTP CR, EDUin, okomentovala dosavadní průběh ceny: “Zajímavostí letošního finále je skutečnost, že do něj postoupili i dva kandidáti, kteří byli finalisté nultého ročníku ceny. Potvrzuje to nejen jejich odbornost, ale i skutečnost, že kritéria výběru jsou nastavena dobře a jsou schopna reflektovat odborné kvality kandidátů ceny. Přestože letos hodnotili kandidáty jiní hodnotitelé než v loňském ročníku, jejich výběr se shoduje“.

Přečtěte si celý článek